Multe dintre noi ne confruntăm cu blocaje. Ne punem întrebări și vrem validare din exterior și uneori nu ne vedem pe noi însene. Pentru mine și pentru tine am scris scrisoarea de mai jos. Scrisoarea de mai jos este pentru femeile care au 40 de ani și care au acum copii mari, care devin din ce în ce mai independenți, pentru cele care au 50 de ani și ai căror copii au plecat de acasă. O jumătate de viață a trecut, restul urmează să fie descoperit. Scrisoarea de mai jos este pentru toate femeile care simt că sunt la mijlocul urcușului. Scrisoarea de mai jos este pentru toate femeile tinere care pot fi alături de ele însele de mai devreme. Scrisoarea de mai jos este pentru fiecare dintre noi.

Draga mea, 

Te afli acum la mijloc. Aș putea spune și că ești în centru, în centrul atenției tale, lucru pe care ți-e greu să îl recunoști, și ți-e greu să îl faci, toată viața ta de până acum fiind închinată celorlalți. Ai dat doar ca să te găsești pe tine, și cu cât ai dat mai mult, cu atât ai crezut că ești mai aproape de tine și ceea ce îți doreai tu, dar cu atât erai mai departe. Ai dat în continuare și te-ai trezit acum, la mijlocul vieții tale, a nimănui, și nici măcar a ta. 

Mijlocul acesta este, probabil, la distanță egală de momentul în care te-ai născut și cel în care vei muri. Totul se schimbă, dar toate rămân la fel. E momentul celor mai mari contradicții din viața ta, pentru că e momentul unui nou început. Cum să fie drumul către sfârșit un nou început? Foarte bine, nu mai intra în panică degeaba, tot pe drumul ăsta te-ai aflat mereu, încă de când te-ai născut tot spre moarte te-ai îndreptat. Așa că, asta cu moartea ar trebui să o lăsăm deoparte, nu este un subiect care să ne preocupe, este doar ceva care se va întâmpla cu siguranță și care mai poate aștepta. 

Te simți atât de singură, așa cum te-ai simțit mereu, doar că ai tot sperat și ți-ai tot concentrat energia pe câte cineva care ai avut impresia că îți va mai domoli sentimentul acut de singurătate. Ai crezut cândva că mama ta îți este alături. Sau părinții. Sau copiii care au crescut mari acum. Ai crezut în dragoste, de mai multe ori. De fiecare dată ceva nu a mers bine, pentru că tu erai prea departe de tine. Și atunci nimeni nu putea umple golul. Așa că, acesta este un moment foarte bun ca tu să fii alături de tine. Începând de acum. Să fii sprijinul tău așa cum ai dorit mereu să te sprijine cineva. Pentru că ești la mijloc, fii chiar în centrul tău și începe să construiești de acolo. 

Ești la mijloc din orice punct de vedere și această constatare te tulbură. Sunt multe femei mai frumoase și tot atât de multe mai urâte decât tine. Sunt multe femei mai tinere și multe mai bătrâne decât tine. Sunt multe care au mai mult succes decât ai avut tu vreodată, și multe care nici până la sfârșitul vieții lor nu vor realiza câte ai făcut tu până acum. Sunt multe mai puternice decât tine, multe mult mai slabe. Încearcă să te accepți exact așa cum ești tu în acest moment. De acum înainte, bucură-te de cum arăți, de vârsta ta, de casa și copiii tăi, de tot ceea ce ai făcut până acum. Sunt multe momente spre care poți privi înapoi și spune că ai fi putut face altfel. Sunt mulți de ”dacă”. Doar că nu are rost. Poți să vezi doar ce greșeli ai făcut sau poți privi alegerile bune pe care le-ai făcut. În urma ta sunt și de unele și de altele. Nu mai poți schimba nimic, acceptă asta. Stai puțin cu tine, pentru tine, lângă tine, știu că nu ai făcut-o până acum. Nu mai aștepta să vină cineva să te salveze. Singura salvare importantă acum este ca tu să te salvezi pe tine. 

Înainte de a te gândi ce așteaptă ceilalți de la tine, gândește-te ce vrei tu. Apare mereu recurentă teama de respingere. Ai impresia că doar dacă vei face ce își vor dori ceilalți, ei te vor accepta. Este greșit. Cei care te iubesc, te vor iubi și mai mult văzându-te că ești dispusă să faci lucruri pentru tine. Dificultatea pe care o ai acum este să îți dai seama ce vrei tu cu adevărat, dincolo de ceea ce consideră cei din jurul tău că e bine pentru tine sau că ar trebui să faci tu. Tu nu trebuie decât să îți dai voie să vrei. Orice. Totul pentru tine. Să vezi ce-ți place, ce ai vrea să faci, cum ai vrea să fie lucrurile. Vorbim de lucrurile foarte mici aici, de zile obișnuite, de a simți dacă  vrei sau nu să te vezi cu cineva, dacă vrei sau nu să te duci undeva. Dă-ți ție ceea ce ai nevoie, dă-ți ție ceea ce aștepți de-o viață să-ți dea altcineva: dacă ai nevoie de o îmbrățișare, fii tu acolo pentru tine, dacă ai nevoie de un umăr de plâns, fii tu cea care te sprijină, dacă ai nevoie de forță, fii tu cea care e tare, dacă ai nevoie de orice, fii tu blândă cu tine, acolo și cere celor din jur lucruri pe care consideri tu că ți-ar face bine. 

Așa că, toate acestea fiind zise, vezi că aflându-te chiar la mijloc ești printre cele mai frumoase, mai deștepte, mai bogate, mai puternice femei și mai iubite femei. Și vezi ce ai tu nevoie. 

Ai încredere în tine, știi că poți.

Pin It on Pinterest

Share This