Potopul de cărți

În fiecare an, spre sfârșitul acestuia, în Islanda se dezlănțuie potopul. Așa ar suna o știre pompoasă, de agățat cititorii. Abia după ce aceștia ar deschide articolul ar afla că inundația anuală e ca mult așteptatele ape ale Nilului, care vin să dea viață și să fertilizeze câmpurile. Tot așa cum fluviul este mult dorit pentru următoarea recoltă, tot așa și revărsarea din Islanda. Doar că e vorba de hrană pentru minte și suflet acolo, căci potopul e de cărți. 

Jolabokaflod începe undeva în septembrie, când în cutia poștală a fiecărei case ajunge un catalog de cărți. Fiecare își alege dintre titluri prezentate câte ceva pentru sine și câte ceva pentru cei dragi, pentru că tradiția spune că fiecare va  primi o carte cadou de Crăciun. Eu nu știu să vă spun dacă doar o carte, prefer să cred că, indiferent ce altceva primesc sub brad, darul de Crăciun va conține și un volum. 

În fiecare an îmi promit că voi fi mai atentă, îmi voi  face lista  de cadouri din timp, voi avea grijă să cumpăr înainte de decembrie  tot ce am de luat. Sper ca de data asta să fac ceva diferit, așa că voi lua măcar cărțile pentru fiecare din timp.

De ce postez azi articolul? Pentru că azi e Black Friday pe  libris.ro și în librăria Șt.O.Iosif și ai putea alege să cumperi de azi pentru sărbători darurile cele mai prețioase, care ar trebui să fie cărțile.

Eu știu că sunt dependentă de citit. Cumpăr câte patru-cinci deodată și pe măsură ce scade teancul, încep să intru în panică și să cumpăr din nou, pentru a-mi reînnoi stocul. Azi am deja câteva cărți pe care le-am pus în coș, o să le adaug și pe cele din listă și finalizez comanda.

Am avut recent o conversație cu Augusta Oniță, managerul cultural Libris și al librăriei Șt.O.Iosif despre ediția de anul acesta a Târgului de cArte și experiențe culturale LibFest, care se va desfășura online, în perioada 24 – 27 noiembrie. Pentru că sunt 30 de ani de când Libris funcționează, tot atâția ani de când piața de carte este liberă, la ediția aceasta se va vorbi mult despre cum s-au schimbat lucrurile, despre cum a evoluat piața, dar și despre importanța lecturii în general.

Beneficiile lecturii asupra creierului

Caietul Fericirii este un instrument dedicat creșterii capacității de atenție și observație. Sunt 52 de teme la care îți propun în caiet să reflectezi  și despre care am scris pe larg câte un articol cu detalii. Articolele sunt și acum online, gratuit, acolo vor rămâne, dar au apărut și în volumul intitulat „neFERICIREA noastră cea de toate zilele”. Recomand, evident, varianta tipărită, ajută mult mai mult, capacitatea de concentrare este mult mai mare când citești o carte pe care o ai fizic în fața ta, în mâinile tale. Nemaivorbind că poți sublinia pe ea.

Azi, de Black Friday, pe libris.ro Fericirea este disponibilă cu o reducere de 30%.

Fericire

Fericire Tony Mott

Fericire

 

Asta a fost o paranteză, ce voiam să spun e că și în caiet am ales ca una dintre săptămâni (teoretic, ritmul corect de parcurgere a subiectelor este de unul pe săptămână) să fie dedicată cititului. Am vorbit în articolul respectiv despre citit despre motivele pe care obișnuiesc unii să le menționeze pentru a justifica de ce nu mai citesc.

Recomandarea mea este pentru a citi mai multă ficțiune. Cred că acesta este și motivul pentru care am început să scriu articole despre diferite cărți pe care eu le consider foarte importante. Le voi menționa mai jos.

stimulare mentală 

Fie că vorbim despre ficțiune, fie despre non-ficțiune, capacitatea de a citi și a înțelege un text scris mai lung decât o postare în social media se întreține cu volume. Provocarea asta acționează asupra creierului tot așa cum acționează exercițiile fizice pe care le faci la sală sau în aer liber pentru corp. Oare de ce n-ai vrea să exersezi și „mușchii” din cap, dacă tot te preocupă sănătatea?

Lisa Genova este om de știință, chiar de neuroștiință și primul ei roman a fost extrem de bine primit. Vorbesc despre „Still Alice”, tradus la noii cu „Altfel și totuși Alice”, e și film, disponibil pe Netflix. În prezentarea ei de la TED, Lisa Genova spune că ficțiunea este capabilă să stimuleze crearea de noi legături neuronale, astfel încăt să fie compensată pierderea inevitabilă a lor, care se produce odată cu înaintarea în vârstă.

Ai mai jos filmarea. Poate că nu ai chef să înveți o limbă străină, ceea ce dă un impuls grozav creierului, dar sigur că ți-ar fi ușor să citești, așa cum spune și ea. În momentul în care te străduiești să descoperi o lume nouă cufundându-te într-o carte, când vezi cu ochii minți alți oameni, alte ținuturi, sigur îți faci un bine.

 

creșterea capacității de concentrare 

Îi aud pe mulți spunând că nu mai pot citi, pentru că nu se mai pot concentra. Desigur că e așa. Atâta vreme cât citești online, o faci pe sărite, îți dai voie să te desprinzi de pe text, sari la altul și așa mai departe. Doar întoarcerea la lectura unei cărți fizice, da, atât de învechită variantă, te poate ajuta. Nici măcar nu comentez de social media, acolo efectele sunt și mai dăunătoare. Pentru a putea face din nou asta, la citit mă refer, ar trebui să începi cu lecturi care te pot captiva suficient și care să te țină cât mai bine pe pagină. Studiile confirmă că romanele polițiste sau thrillerele sunt cele mai bune. Poate că de asta sper și eu, care scriu așa ceva, că nu voi face niciodată Alzheimer, deși ambii mei părinți au suferit de asta.

Am scris de curând despre „Regatul”, romanul lui Jo Nesbo. Nu știu dacă e cea mai bună lectură cu care să începi să descoperi genul, dar mă ajută să o menționez, pentru că…

lărgirea orizontului 

În momentul în care citești o carte, care face referire la un eveniment istoric sau care aduce în discuție concepte, vei vedea lumea din ce în ce mai larg și vei înțelege mai bine. Am fost la „Eternals” săptămâna asta. Da, un film Marvel cu eroi. Ei bine, eternii au nume din mitologie și legătura cu diverse zeități și modul în care se leagă lucrurile ți-ar fi facilitat de cunoașterea legendelor Olimpului. Despre  zei, dar și despre eroi. Mitologia e una dintre pasiunile mele și am și despre asta un articol și o recomandare: „Mythos” și „Eroii” de Stephen Fry, că am depășit faza cu legende repovestite pentru copii, iar umorul este genial la Fry.

umorul

Da, această calitate esențială de a naviga prin viață. Am o înclinație deosebită către umorul negru. Iar aduc în discuție cercetările științifice: cu cât oamenii sunt mai inteligenți, cu atât apreciază mai mult umorul negru. Chiar cu asta am început eu seria de recomandări de lectură, am scris despre SAKI și volumul său de povestiri „Lighioane și supralighioane”. 

reducerea stresului 

În momentul în care pătrunzi într-o altă lume, lași preocupările mundane deoparte și te concentrezi în altă parte. Înveți cuvinte noi. (mundan = lumesc) Îți crește capacitatea analitică și îți stimulezi gândirea critică.

Evident că toate situațiile despre  care afli în romane pot fi o altă modalitate de a înțelege comportamentul uman și de a-ți crește ție empatia. Teoretic, toate poveștile de dragoste care merg prost în romane ar trebui să ne fie învățătură de minte. Doar teoretic, pentru că vrem să o dăm în bară în stil personal și nu învățăm mare lucru din ce citim. Doar că, ne aduce măcar o consolare adecvată și multă liniște.

Pe când Ada era prin școala generală a descoperit seria Amurg cu vampiri. Și mi-a mărturisit că e îndrăgostită de vampirul care era personaj principal. Generația ei a avut parte de o experiență mai puțin traumatizantă decât a mea. I-am spus Adei că era ușor de acceptat că un astfel de bărbat nu există: pentru a fi real ar fi trebuit să aibă peste 100 de ani și să fie vampir. Generația mea chiar credea că Rhett Butler ar putea exista, ceea ce ne-a produs multe încurcături. Și chiar dacă visam să fim ca Scarlett O’Hara de frumoase și de curajoase, n-am fi vrut să fim la fel de proaste ca ea și să-l pierdem pe Rhett (de citit „Pe aripile vântului” de Margaret Mitchell, asta dacă n-ai făcut-o deja).

Augusta a spus despre ediția de anul acesta a târgului: „Vom discuta despre cei 30 de ani de piață de carte pe care îi avem: cum a evoluat piața, cum ne-am străduit să ne îmbunătățim continuu și cum ne ajută lectura. Va fi foarte interesant să abordăm acest subiect din mai multe perspective și în discuții cu diverși specialiști, vom vorbi mult despre beneficiile cititului asupra creierului.” 

Va fi foarte interesant, sigur că e mai bine online decât deloc, suntem norocoși că ne-a prins pandemia în vremurile astea și nu acum treizeci de ani.

Pasiunea pentru carte și lectură 

Pentru Augusta lectura e o formă de echilibrare, dincolo de relaxare. Consideră că e „modalitatea de încărcare și transformare” și că „face bine la starea de spirit”. Citește absolut toate genurile. Și din punctul meu de vedere împărțirea cărților în categorii distincte și foarte specifice este doar pentru a ști pe ce raft să ajungă în bibliotecă. La mine acasă am doi pereții cu biblioteci: pe o parte e ficțiunea literară, pe cealaltă non-ficțiunea. Augusta nu se poate abține să nu colecționeze cărți. Pentru că spațiul devine din ce în ce mai mic, a decis să se mute în curând într-o altă casă, iar în alegerea acesteia a cântărit mult posibilitatea de a avea o cameră destinată cititului. Colecționează albume de artă: călătorii, enciclopedii, pictură. Își aduce aminte de un album foarte drag despre Egipt și Tutankamon pe care l-a studiat înainte de a vizita țara: „Când m-am întors din călătorie, m-am surprins că vreau să-l răsfoiesc din nou, vedeam cu ajutorul lui lucrurile dintr-o altă perspectivă.”

Biblioterapie

Pentru Augusta, cititul este o formă de terapie, își alege cărțile funcție de cum se simte sau cum ar vrea să se simtă. Subiectele mai grele o deschid, lumea devine vastă și reușește să treacă de propriile-i temeri. Poate că empatia pe care și-o exersează citind o face mai puțin anxioasă cu privire la sine. „Pentru unii tentația poate fi ciocolata. Alții se relaxează în natură sau făcând o baie. Pentru mine cititul este o formă de relaxare. Sau poate că sunt doar dependentă de cărți și de poveștile pe care le descopăr în ele. Oricum ar fi, pentru mine este un răsfăț să citesc!”

Pot face recomandări speciale în funcție de starea pe care o ai. Îmi poți trimite un mesaj și-ți pot propune o carte sau mai multe care te-ar putea ajuta.

Cărți vechi și cărți noi

Sunt cărți pe care le descoperă fiecare generație. Fiecare adolescent tresare atunci când citește „Dune”, de data asta a ajutat și filmul. Eu țin minte că am citit cărțile cu sufletul la gură, cred că eram în liceu, am văzut lumea aceea cu ochii minții. Nu-mi aduc aminte ecranizarea anterioară, dar cea a lui Denis Villeneuve este fabuloasă. Mi-a venit să recitesc, cred că am citit doar primele trei volume, va trebui să-mi iau toată seria. Țin minte clar VOCEA. Când lucram la Selgros, cei de la sindicate m-au poreclit vocea și gândul m-a dus la roman. Cam mare obrăznicia din partea mea aș zice.

Sper că te-am convins. Mai am o singură mențiune: aș vrea să știi că dacă citești 20 de minute dimineața, îți crește pentru întreaga zi capacitatea de concentrare.

Pin It on Pinterest

Share This