M-au impresionat balerinele ei de prima dată când le-am văzut. Pluteau pe rochii, pe bluze, pe tricouri, chiar mai diafane decât materialele pe care au fost pictate de mâna iscusită a Danei Tănase, creatoarea lor. Din fericire, Dana are un simț al umorului foarte sănătos și s-a distrat când am anunțat-o că am un personaj care a desenat balerine. N-a fost nevoie de prea multe explicații, a făcut rapid diferența între ficțiune și realitate. Recunosc că am avut emoții când i-am împărtășit vestea.

Voi purta o rochie semnată de Dana Tănase la lansarea de la Brașov, luni, 30 octombrie, ora 18, HOF Cafe.

Maria Iorgovan este fiica fostului ministru al sănătății și este ucisă în timpul unui jaf. Elucidarea morții ei dă la iveală și secrete ale personajelor din volumele anterioare ale seriei Julieta.

Sunt absolvită de vina de a vă fi stricat surpriza, Maria Iorgovan e deja moartă în primul capitol. Puteți citi mai jos descrierea ei pe siteul eternity.me (siteul este doar ficțiune. Am povestit despre cum a apărut într-un articol anterior).

”Dansul unei balerine este ca mișcarea catifelată a unei adieri blânde de vânt, de culoare violet deschis, vara, dimineața la prima oră.

Maria Iorgovan a iubit dansul și a trăit pentru a-l surprinde în desenele ei. A pictat pornind de la dans, a inventat culori care dansează pe pânza rochiilor pe care le crea și a dăruit multă bucurie tuturor celor care îi purtau operele de artă. O rochie Maria Iorgovan făcea din orice femeie o balerină sau o prințesă delicată.  

Pasiunea pentru balet a mistuit-o toată viața. A luat lecții până în adolescență, dar nu și-a putut urma visul de a urca pe scenă, din cauza împotrivirii părinților. A găsit de cuviință să sublimeze în peniță pasiunea sa și să deseneze zboruri delicate. Rochiile sale au grația și magia unui spectacol. Fiecare balerină este un elogiu feminității. A pictat balerine executând salturi sau făcând piruete, toate imponderabile și sublime.

Până la deschiderea atelierului, Maria a fost un promotor important al artelor spectacolului prin activitatea sa din Ministerul Culturii. A contribuit la susținerea teatrelor și a operelor din toată țara. A descoperit liniștea și bucuria numai după ce și-a deschis casa de creație.

Pe Bogdan Iorgovan l-a cunoscut pe când avea doar 28 de ani și a știut că și-a descoperit marea dragoste. S-au căsătorit la numai un an și s-a bucurat de susținerea lui în tot ceea ce a întreprins.

Suferea pentru că n-avea copii, dar asta n-a împiedicat-o pe Maria să deschidă și să susțină o școală particulară de balet unde se ducea deseori să lucreze la schițe. Petrecea multe ore în compania dansatoarelor pentru a captura în desenele sale grad jete, glissade, batement en rond sau piruete.

Moartea survenită brusc în urma unui atac în propria casă a lăsat în urmă o mamă devastată și un soț care și-a pierdut speranța că va mai fi vreodată fericit.

Maria Iorgovan rămâne dansând, zburând tandru deasupra capetelor noastre cu aceeași eleganță ca cea a balerinelor ei.”

Pin It on Pinterest

Share This