Sigur că poate fi deranjantă supra-comercializarea sărbătorii de Halloween. Pe de altă parte, este o decizie personală cât de mult vrem să ne implicăm: ne costumăm sau nu, pornim la colindat sau nu. De aici și până la petiții pentru interzicerea Hallowwen e o cale foarte lungă.

Originea sărbătorii de ajun a zilei tuturor sfinților (All Hallows Evening sau All Saints Eve) este una păgână. Celții marcau sfârșitul recoltei și trecerea la iarnă prin Samhain. Se celebrau morții de peste an.

Cele mai multe religii încearcă să ne convingă că viața este veșnică: o parte se desfășoară aici și cealaltă, eternă, are loc într-un ținut idilic. Transferă asumarea responsabilității pentru ziua cea din urmă, după care va fi totul minunat, pentru cei care merită. Viața nu este altceva decât un fel de probă pe care o dăm ca să ajungem acolo. Amânarea realității nu face altceva decât să-i facă pe oameni să plaseze răspunderea către o instanță superioară.

Dacă religie înseamnă să îți cunoști Dumnezeul, atunci spiritualitate ar putea însemna acceptarea  cu smerenie că nu deții adevărul absolut cu privire la identitatea acestuia. Sunt atât de multe religii pe lumea asta, cum oare ne putem permite să credem că noi și numai noi avem acces la linia fierbinte cu divinitatea?

Oamenii și-au dorit din toate timpurile să se apropie de sacru. Au știut dintotdeauna că ar trebui să fie ceva dincolo de existența lor și au numit diferit acest Ceva, apoi i-au dat formă prin povești și imagini diferite. Acum trei ani am vizitat Brú na Bóinne, un site neolitic vechi de 5000 de ani, în Irlanda. Sunt trei monumente construite cam în aceeași perioadă: Newgrange, Knowth și Dowth. Pasajul subteran al unuia dintre acestea este luminat de răsăritul soarelui în timpul solstițiului de iarnă. Se presupune că și pasajele din celelalte monumente au fost construite în legătură cu anumite fenomene astronomice, dar acest lucru nu a putut fi demonstrat. S-au păstrat încă pietre cu modele geometrice. Se fac speculații în legătură cu semnificația exactă a acestora. Am fost impresionată de comentariul pe care l-a făcut doamna care însoțea grupul: ”indiferent ce spun unii și alții că reprezintă aceste desene, căutați semnificația voastră”.

Acum 5000 de ani cineva cioplea niște răspunsuri pe pietrele de la Brú na Bóinne; am privit desenele și mi-am dat seama că întrebările sunt mereu aceleași și toate răspunsurile sunt adevărate.

Am văzut recent o scrisoare care a fost trimisă către multe instituții de cultură și firme prin care un grup de cetățeni indignați cerea cu vehemență interzicerea evenimentelor de Halloween. M-a bufnit râsul citind argumentele aduse. Evident, era despre pierderea valorilor tradiționale, a îndepărtării de religia curată și așa mai departe. În momentul în care ne luăm prea tare în serios, putem deraia cumplit.

Dintre toate sărbătorile pe care le știu, Dia De Los Muertos este cea mai frumoasă și mi-ar plăcea să ajung când în Mexic în timpul acesteia. Mesajul primordial este acela de manifesta recunoștință față de cei care nu mai sunt și de a ne bucura că au existat, fie doar și pentru o perioadă, în viața noastră. Este un prilej de a ne bucura pentru ceea ce a fost. Cei morți nu mai pot fi aduși înapoi.

Avem două variante: să ne bucurăm pentru ceea ce a fost sau să ne doară ceea ce nu a putut fi. Ambele variante sunt posibile. Alegerea ne aparține.

Pin It on Pinterest

Share This