A fost destul de simplu să scriu despre utilitatea bărbaților. Chestiile pe care le pot face ei – nu că noi n-am putea, dar am zis deja că ne face să ne încruntăm expresia ”pot și singură” încă de când o gândim,   d-apăi când o rostim – sunt mai simple și mai practice. Am uitat să adaug ieri că bărbații ne pot elibera de angoase, dacă se duc în locul nostru la asigurări să constate daunele din accident. Am și o povestire scurtă despre asta, un fel de vis umed, după ce am stat două ore cu agentul constatator și pe care o găsiți aici. E singura pozitivă. Cred. Și mai e ceva: bărbații ne salvează de umilință atunci când deschid ei un borcan cu ceva, atunci când noi nu suntem în stare.

Repet intenția articolului de a ne amuza. Se pare că bărbații sunt mai practici. Am găsit cu greu zece lucruri la care femeile sunt cu adevărat utile. Am exclus intenționat tot ceea ce are legătură cu copiii, acolo e totul foarte clar, nu ne contestă nimeni.

La ce-s bune femeile:

  1. să gătească

Aici nu vorbim despre mese elaborate și fine dining, ci despre puterea și capacitatea de a pune mâncare caldă și gustoasă pe masă. Eu eram așa de mofturoasă, că a trebuit să învăț să gătesc bine când m-am măritat. Nu de alta, dar aș fi murit de foame. Prima ciorbă pe care am făcut-o a fost necomestibilă din punctul meu de vedere. Soțul meu de atunci fie mă iubea suficient de mult, fie maică-sa gătea chiar mai prost decât mine. Așa că, am reușit rapid să mă pun la punct. Pe el nu, dar asta-i altă poveste.

Concluzie: femeile hrănesc

  1. să calce

Domnilor, vă rog eu să nu comentați. Din cauză că nu reușim să formăm cupluri care să reziste în timp s-a ajuns la înlocuirea cămășilor cu tricouri. Știu foarte bine că sunteți în stare să calcați perfect o cămașă. Dar mai știu și eu – șșșt, știți și voi – că vă ia o oră să faceți asta, pe când noi reușim în 10 minute. Ați fi dispuse să mărturisiți, doamnelor, că vi se pare foarte frumos un bărbat în costum? Eu recunosc. Fie el cât de insipid, când îl vezi la costum parcă ar fi trecut Zâna cea Bună pe lângă el și l-a atins cu bagheta magică.

Concluzie: femeile contribuie la atractivitatea bărbaților

  1. să se ocupe de haine

Aici intră mai multe activități: cumpăratul și împachetatul. Fratele meu n-ar fi în stare să-și facă singur bagajul nici într-o săptămână. Are dificultăți și să-și pună toate lucrurile înapoi în bagaj atunci când se întoarce dintr-o călătorie în care a plecat singur. Știu că sunt și excepții, nu săriți așa! Cât despre cumpărat … ce bărbat se poate descurca să-și aleagă hainele potrivite? Normal că are nevoie de ajutorul specializat al unei femei la cumpărături. Acesta este și motivul pentru care femeile petrec atât de mult timp în magazine, se antrenează pentru a deveni și mai competente.

Concluzie: femeile au stil

  1. să decoreze casa

Din cauză că bărbații sunt lăsați să decidă sunt atât de multe cămine în diferite tonuri de maro. Sau, cel mult, gri. Cu accente albastre. Femeile reușesc să aducă puțină căldură în interior, ca să nu mai accentuăm faptul că însăși prezența lor este de o reală valoare estetică. Fără aportul nostru, bărbații ar trăi în case cu mobilă maro, cu covoare bej și cu draperii crem. Fără tablouri, că e prea complicat, cel mult cu fotografii. Ș-alea sepia, că par mai artistice.

Femeile sunt cele care pun lumânări parfumate prin casă. Chiar și cele decorate excesiv și care, odată aprinse, pun în pericol tot cartierul, nu numai casa voastră. Asta mi-a șoptit-o un prieten care s-a trezit din somnul de după-amiază în fum și a chemat pompierii. Ardea masa din camera de zi din cauza unei coronițe de advent cu patru lumânări. Ea le aprinsese pe toate.

Concluzie: femeile fac viața mai caldă și mai frumoasă

  1. să traducă nuanțe

Deja este legendă inabilitatea bărbaților – poate cu excepția zugravilor și a meseriilor similare – de a înțelege denumiri speciale ale culorilor: bordo e vin, magenta este o șopârlă, fucsia o floare, ecru e o plantă și așa mai departe. Se pare că ține de evoluția speciei și că bărbații au capacitatea de a vedea mai bine la depărtare sau obiecte în mișcare, pe când femeile disting mai bine diferențele la apropiere. Asta pentru că se ocupau de cules și era important să distingă subtilitățile de culoare la ciupercile otrăvitoare. Cel puțin atâta timp cât el se comporta civilizat. În caz contrar ea i-ar fi putut pregăti o ciulama specială din ciuperci alese numai pentru el. A se vedea punctul 1 la care putem completa cu următoarea …

Concluzie: femeile hrănesc până la moarte

  1. să întrețină armonia cu rudele insuportabile

În special de sărbători este foarte importantă această abilitate. Ele îi pot zâmbi mătușii mustăcioase care comentează de când intră în casă sau unchiului veșnic posomorât care se revoltă împotriva … a orice, că iar a uitat ce-a vrut să spună. Sunt gazdele perfecte și au capacitatea de a-i face pe toți cei din jur să se simtă bine. Chiar și atunci când bărbații se retrag în fața televizorului.

Concluzie: femeile unesc familia

  1. să îmbunătățească bărbații

Atunci când ei se comportă mizerabil cu prietenii sau cu rudele, ele au acea abilitate de a le spune – cu tact – că au greșit. Femeile pot vorbi despre sentimente, pot vorbi cu căldură despre ce simt ceilalți. Pentru că emoțiile sunt mai degrabă slăbiciune din punctul de vedere al bărbaților, aceștia încearcă să le evite sau să le ignore. Nici plânsul isteric cu lacrimi și muci nu face bine de fiecare dată, dar vreau să păstrez articolul într-o notă pozitivă.

Concluzie: deși se știe că-i întăresc pe bărbați, uneori femeile îi și înmoaie

  1. să-i facă pe bărbați să se simtă utili

Toată lista despre utilitatea bărbaților ar fi complet degeaba dacă n-ar exista femeile. Cine s-ar mai putea uita la bărbați ca la soare când ei apasă pe întrerupător și se aprinde lumina? De aproape o săptămână inventez metode alternative pentru iluminatul băii. La punctul 10 din lista despre bărbați apare salvatul vieții. Și nu-i nicio exagerare. Acum doi ani am pus  o lumânare pe polița de sticlă din baie. O romantică! Polița de deasupra s-a făcut țăndări, un ciob mi-a secționat umărul. El a fugit la farmacie și eu am scăpat cu viață. Am scris și o povestire bunicică pe tema asta. O găsiți aici. Scuze, iar am divagat.

Femeile pot spune în mii de feluri diferite cât de importanți sunt bărbații pentru ele. Și care sunt condițiile. Ignorați ultima propoziție, am greșit, am tăiat ca să vedeți că mă corectez la timp.

Concluzie: femeile dau sens vieții bărbaților

  1. să fie folosite ca scuză pentru (aproape) orice

Ați ajuns mai târziu la o petrecere? Ea nu s-a îmbrăcat la timp!

Ați ratat o întâlnire cu prietenii? E din cauză că ea nu a avut chef/ a vrut altceva/ a făcut o criză de isterie/ a fost bolnavă … Femeile sunt mereu de acord să preia vina. Iată că am devenit serioasă. Reformulez: de cele mai multe ori, femeile sunt cele care sau din cauza cărora se întâmplă cele mai neplăcute situații. Existăm tocmai pentru a prelua rușinea, vinovăția. Suntem aici pentru toate justificările posibile ale bărbaților care n-au putut altfel sau pe care noi i-am provocat.

Concluzie: femeile sunt motivul

  1. să curețe

Nu doar curățenia din casă este responsabilitatea lor. Sigur că este dreptul femeilor de a angaja pe cineva care să se ocupe de curățenie, dar aici mă refer la mizeriile de zi cu zi. De câte ori mă apucă să-mi plâng de milă, recurg la o măsură radicală: spăl buda. După aproximativ 10 minute realizez că viața nu e chiar insuportabilă. Întotdeauna se poate și mai rău, depinde de sistemul de evaluare.

Femeile curăță cele mai neplăcute lucruri: de la vasul toaletei și până la butoiul cu varză în primăvară, tot ceea ce e murdar sau urât mirositor.

Concluzie: femeile fac lumea mai curată

Disclaimer: femeile pe care le-am întrebat despre această listă abia dacă au reușit să confirme primele puncte. Mai degrabă modeste, dar poate că și temătoare, femeile refuză deocamdată asumarea responsabilității pentru bunul mers al lumii. Poate că din timiditate, deocamdată nu vor să înțeleagă că doar ele vor schimba lumea.

Pin It on Pinterest

Share This