Povestea descoperirii categoriilor de băuturi

Și cum stăteau ele două pe iarbă, deodată au apărut trei bicicliști. Cea brunetă își scutură pletele cu un gest reflex pentru a atrage atenția. Cea roșcată privea la invazia de vikingi de pe vârful muntelui și nu înțelegea de unde și până unde. Ea avea părul scurt, n-avea bucle pe care să le învârtă pe degete, așa cum i-ar fi plăcut să-i învârtă pe băieți. Avea însă un batic roz pe cap, înnodat la spate, cu niște franjuri foarte lungi, care-i cădeau peste umărul gol. Scoase apa minerală din geantă, privi înspre ei și se decise că e ok să o deschidă singură. Își aduse aminte că agățase un coleg în clasa a noua, rugându-l să-i deschidă sticla. Acceptă că a crescut și nu mai e nevoie. Apoi s-au mulțumit amândouă să privească de la depărtare.

Bruneta era Sabina și roșcata eram eu. Să fie vreo 15 ani de atunci. Urcasem pe Tâmpa și ne odihneam la soare. Când i-am văzut pe bicicliști, am stabilit că sunt la fel de sănătoși ca un digestiv și le-am zis bitter suedez. Apoi ne-am hotărât să stabilim niște categorii, despre care poți citi mai jos.

Disclaimer – pentru a citi continuarea, este neapărată nevoie de simțul umorului. Orice asemănare cu persoane reale este intenționată și nevinovată. Nici un individ nu a suferit de pe urma clasificării.

Cel mai bun digestiv 

Bitter suedez

– blond, șaten, ten închis la culoare, ochi verzi sau albaștri, înălțime peste medie, statură atletică. Practică sporturi în aer liber. Onest și fidel, constituie o raritate.

Acum mulți ani am fost selectată să deschid un birou de sprijin al activității sindicale în Transilvania. Era un proiect care a solicitat fonduri Phare – pe care nu le-a obținut – și am făcut două săptămâni de training intensiv în Danemarca. Mogens coordona activitatea federației sindicale și a fost mereu un sprijin pentru noi. Cred că aveam aceeași vârstă cu fiica lui cea mare. L-am admirat din tot sufetul și am apreciat obiectivitatea cu care lua decizii.

Bitterul suedez este un produs cu garanție pe termen lung și își păstrează nemodificare în timp proprietățile curative.

Unicum

– blond, șaten, ten deschis la culoare, ochi verzi sau albaștri, înălțime medie, ușor pufos. Îi place să petreacă timp în aer liber, dar nu face sport cu consecvență. Ezitant în relații, are de multe ori impresia că se ascunde ceva sub bunăvoința celor din jur. De cele mai multe ori are dreptate, pentru că tinde să se asocieze cu exploatatori. Mereu are o nedumerire și se întreabă constant cum stau lucrurile, pentru că tinde să se bazeze mai mult pe modul în care-și dorește să arate realitatea, decât pe fapte clare.

Am un bun amic și m-am gândit la el când am scris descrierea. E polonez și un cocktail din Vama îi purta cândva numele. Era vodcă Zubrowka cu suc de mere. Îmi spunea księżniczka (prințesă) și eu aproape că leșinam când îl auzeam vorbind la telefon în poloneză. Îi plăceau blondele cu părul lung, iar eu am fost mereu roșcată. Mai mult decât atât, aveam și părul aproape scurt.

Unicum este un produs care necesită manevrarea cu atenție. Firav și instabil, se refugiază în scenariile pe care și le face.

Jägermeister

– șaten până la șaten închis, ochi verzi, albaștri sau, rareori, căprui, înălțime peste medie, atletic. Face sporturi în aer liber și, preponderent, caută spectatori. Intră în competiție doar atunci când știe că va câștiga, pentru că îi este foarte teamă de eșec. În relații tinde mai degrabă să răspundă, în loc să inițieze. Pare arogant, dar comportamentul agresiv îi vine din nesiguranță.

Aici am sentimente contradictorii și un fost soț. Experiența concretă cu produsul alcoolic a fost de nerepetat. Mă refer chiar la băutură, cu fostul soț ne-am împăcat pentru o perioadă, dar cu Jägermeister nu cred că o să ne mai reîmprietenim vreodată. Am băut shot-uri în combinație cu bere la un Oktoberfest acum niște ani. Pot să văd sticla fără să-mi facă rău, dar a trecut ceva timp pentru asta.

Jägermeister este un produs care necesită atenție în permanență, poate avea efecte neașteptate, consumul exagerat poate crea stări neplăcute.

Tequila

– șaten deschis până la șaten închis, ochii pot avea orice culoare, de înălțime medie, relativ îndesat și musculos. Mare amator de sporturi extreme, în special dacă există și spectatori. Dorește mai mult să fie văzut decât să vadă și este foarte atașat de o imagine pe care și-o construiește și cu care se străduiește foarte tare, chiar obositor, să corespundă. Activist și militant pentru diverse cauze sociale și de mediu, de multe ori o face doar pentru a corespunde cu idealul său și nu din convingere adevărată. Este foarte atent la viitorul îndepărtat, are probleme cu prezentul.

La momentul la care am introdus categoria, o bună prietenă se referea la un amic comun cu care, ulterior, ea a avut o relație extrem de scurtă și care s-a terminat dezastruos. După niște ani, am avut și eu o relație scurtă cu tequila acela. Din fericire, poate și datorită experienței ei, a fost fără dezastre la mine.

Tequila este un produs care merită consumat cu mare atenție și la distanță mare de un alt produs alcoolic pentru o imagine cât mai clară asupra realității.

Ramazzotti

– brunet, ochii de culoare închisă în general, pot exista și excepții cu ochi albaștri. Dacă pielea este deschisă la culoare, e posibil să fie un Jägermeister fals încadrat. De înălțime medie și ferm. Practică sport cu moderație. În principiu, realist cu privire la propria persoană, deseori nesigur, însă. Și nu e nicio contradicție, teama îl face să se blocheze în situații nedorite mult timp. Promite doar ceea ce poate duce la îndeplinire. Generos în cele mai multe situații. Radical în momentul în care este atacat.

Am un amic foarte bun care îmi trimite cele mai frumoase melodii posibile de ziua mea. Ne întâlnim în situații sociale de toate felurile și ne promitem des că o să povestim. Eu cred că o să bem Ramazzotti cu prima ocazie cu care ne vom vedea și o să râdem pe săturate.

Ramazzotti se consumă în doze mici și foarte rece. Un produs clar și simplu.

Fernet

– brunet, ochii negri, peste înălțimea medie, foarte atletic. Face sport pentru a arăta bine și nu de plăcere. Preocupat exagerat de propria înfățișare, pretinde că îl lasă indiferent complimentele. Știți genul care poartă mocasini fără șosete și care are cele mai moderne brățări din piele? Va face întotdeauna cele mai bune alegeri – pentru el și doar în beneficiul lui – profesionale și personale. Se orientează mereu către ce are de câștigat.

Am evitat instinctiv categoria de mai sus. A fost simplu, pentru că e reciproc. Sunt mult prea radicală și abruptă pentru cineva care consideră manipularea celorlalți ca fiind diplomație.

Fernetul se consumă doar la nevoie, mereu foarte rece. Întotdeauna lasă un gust amar la sfârșit.

Coniac

– șaten închis, ten închis și ochi albaștri, rareori verzi, de înâlțime medie, ușor corpolent, fără a fi gras. Când intră într-o încăpere, atrage atenția asupra sa. Cald inițial și doar pentru a-și atinge scopurile, se răcește repede. Extrem de abil în conversație, evită conflictele directe. Cele mai multe propoziții pe care le rostește încep cu ”eu”.

De departe pare cea mai atractivă categorie, cu condiția ca ”departe” să fie luat ad literam.  Experiența mea personală a fost una neplăcută, ceea ce a dus la definirea mai clară a categoriei, doar după eșec. Pentru mine a fost cea mai grea relație prin care am trecut vreodată, cea în care m-am simțit cea mai deșteaptă și mai frumoasă din lume. Până s-a răcit. Cu ajutorul lui am reușit să mă văd și să mă accept cu adevărat, așa cum sunt în fiecare moment și să aștept cu interes și bucurie să văd ce voi deveni.

Coniacul este un produs recomandat pentru sfârșituri reușite (de masă, de relații), chiar dacă poate da dureri de cap.

Concluzie

După cum vedeți, alcoolul dăunează grav sănătății, rămâne bitterul suedez pe primul loc dintre băuturile digestive.

Sfârșitul poveștii 

Într-o perioadă, ni se întâmpla să stăm pe o terasă și ne distram copios, încadrând în categorii trecătorii. Ajunsesem la descrieri și pentru produse de genul: bere, bere la pet, țuică și altele. Ne-am distrat.

Ce crezi despre tine? 

Când ați citit articolul, v-ați gândit ce băutură ați putea fi?

Dar dacă vorbim doar despre vinuri, ce vin ați alege să fiți? Alb, roze sau roșu? Mai tare, mai slab, mai dur, mai dulce, mai fructat, mai amar? Ce fel de personalitate ar avea vinul respectiv?

Invitație la degustare de vinuri și mai multe povești

Articolul a apărut pentru că avem o prezentare de vinuri săptămâna viitoare. Somelier Magda Crișan va povesti despre vinuri, câte un soi pentru câte un personaj de soi din Seria Julieta. Lista de vinuri va fi anunțată și cei prezenți vor ghici, pentru fiecare personaj, ce vin i se potrivește. Asta după ce spun eu povestea fiecăruia. Așa cum e și firesc, vom începe cu Ana Stancu, eroina principală.

Detalii despre evenimentul ”Dacă Julieta ar fi un vin, ce fel de vin ar fi” găsiți în link. Urmați instrucțiunile. Vor mai fi surprize.

Fotografia a fost făcută în 2010 de către Claudiu Popescu, pentru numărul 3 al Revistei Arte și Meserii

Pin It on Pinterest

Share This