Vorbitul și cititul
Am primit invitația de a vorbi la sesiunea de închidere a celor care făceau un curs de public speaking și v-am mai povestit despre faptul că cititul face bine la vorbit. Acum aș vrea să vă sintetizez câteva aspecte importante de care putem ține cont când ne adresăm unei audiențe.
Recunosc că sunt o perfecționistă. Nu e o calitate, e o un defect de care mă străduiesc să mă dezbar. Fac progrese. Sunt lente.
Îmi schițasem un discurs. Întotdeauna mă pregătesc. Nu cred în spontaneitate timp de 15 minute.
Scriu acum în propoziții scurte și extrem de sacadat pentru că am văzut înregistrarea și am văzut și greșelile pe care le-am făcut. Nu o să vi le spun, le veți vedea și singuri. Aș vrea să accentuez singurul lucru pe care merită să-l rețineți din prezentarea mea: să citiți.
Pentru succesul unei prezentări, țineți cont de următoarele:
#1 – alegeți de ce o faceți
Înainte de a vă apuca de conceperea unui discurs, trebuie să știți care este scopul. Ce fel de reacție vreți să provocați în cei care ascultă? Vreți să-i informați despre un anumit subiect? Vreți să treziți în ei ceva anume? Vreți să-i provocăm să ia atitudine? Mai întâi trebuie să înțelegem de ce și apoi stabilim ce urmează să spunem. Eu consider că cititul este o formă de libertate. Literatura ne ajută să descoperim alte lumi. M-am hotărât să vorbesc despre beneficiile cititului și să îndemn ascultătorii mei la asta.
#2 – pregătiți-vă
Dacă v-a spus cineva că există speakeri care pot vorbi timp de 15 min și să fie coerenți fără să fi pregătit asta dinainte, să știți că v-a mințit. Am primit un compliment foarte frumos după prezentarea pe care am susținut-o toamna trecută la TedX Brașov împreună cu Ada. Mi s-a spus că am fost spontană. M-a bufnit râsul și i-am răspuns că am lucrat foarte mult ca să ajung la ceea ce părea atât de firesc și natural. Iar eu vreau să vă spun că, dacă vreți să vorbiți bine, trebuie să citiți mult și bine… cititul ne ajută să fim coerenți în gândire ceea ce ne dă șansa de a deveni coerenți și-n vorbire. De asemenea, cititul ajută la dobândirea unui vocabular vast. Și să înțelegem puterea cuvintelor pe care le folosim.
#3 – fiți generoși
Odată cu dezvoltarea limbajului articulat am putut vorbi despre lucruri care nu există: trecut, viitor, vise, concepte. Și cu ajutorul limbajului am putut să împărtășim celorlalți lucruri despre noi: dorințe, frici sau bucurii. Contează foarte mult să vă gândiți la publicul vostru și ce anume vreți să-i dăruiți. Pentru că un discurs este și despre cei cărora le vorbiți. Să ne gândim că este un exercițiu de generozitate, le dăruim ceva prin prezența noastră. Și ca să conteze pentru ei, trebuie să știm de la început care este lucrul pe care îl dăruim: fie o idee, un concept, o bună practică, un îndemn. Atunci când alegem să ne adresăm unor oameni, ar trebui să fie mai mult vorba despre ei și mai puțin despre noi.
#4 – fiți curioși
După ce ați stabilit de ce o faceți și despre ce veți vorbi, punctați mai întâi ideile principale. Citiți mult despre subiect. Verificați ce s-a mai spus, veniți cu ceva nou.
După ce aveți firul roșu, dezvoltați ideile pe rând.
Scrieți prezentarea pe care v-ar plăcea să o ascultați. Apoi repetați-o, până când vă e clar cum vreți să vă iasă. Chinuiți-i pe cei cu care locuiți în casă, prietenii apropiați, colegii. Dacă vă iubesc, o să vă suporte. Dacă vă iubesc cu adevărat, vă vor spune unde scârțâie, măcar veți apuca din timp să mai schimbați ceva. Veți fi mai puțin stresați când ajungeți în fața publicului vostru dacă ați repetat suficient. Fiți curioși în primul rând voi înșivă, ca să stârniți interes în ceilalți.
#5 – fiți autentici
Autentic înseamnă să ai curajul să devii cea mai bună variantă a ta și nu copia cuiva. E nevoie de timp, până când aflăm cine suntem cu adevărat, în ce credem, care sunt valorile noastre. Cititul vă poate oferi multă inspirație. În momentul în care admirăm anumite calități în persoane sau personaje despre care citim, devine mai ușor să realizăm lucruri despre noi înșine.
#6 – fiți deschiși
Vorbiți și despre voi, spuneți o poveste. Pentru că povestea este cea care ne conectează. Citiți literatură ca să aflați cum se spun poveștile.
Pentru asta ar trebui să fiți mai puțin stresați, în general, iar cititul face bine. Și din nou vorbesc de ficțiune aici. Plonjarea într-o poveste reduce stresul. Cititul are marele avantaj că este în aceeași măsură și o formă de relaxare, dar și de antrenament pentru creier.
#7 – nu vă luați prea tare în serios
Aș putea să fac uitată înregistrarea. Chiar să-i rog pe organizatori să o șteargă. Dar cine mă cred încât să conteze atât de mult că am avut și greșeli? Am uitat cuvinte. Unele lucruri nu le-am subliniat așa cum aș fi vrut. N-are rost să căutați și voi, în dex chiar există forma de plural ”necroloage”.
Un ajutor în înțelegerea emoțiilor personale și ale celorlalți este literatura de ficțiune. Este un exercițiu important să ne recunoaștem emoțiile și să știm să le gestionăm. Toate cărțile sau articolele de non-ficțiune pe care le citim sunt utile, de acolo ne luăm informațiile. Dar când vine vorba de orice tip de emoții, recunoașterea acestora în noi și în ceilalți, ar fi bine să citim romane.
Vorbitul în public este despre cum ne conectăm la cei din fața noastră. Cum suntem noi ca oameni și ce reușim să trezim în ceilalți.
Vorbiți despre emoții. Vorbiți despre ceea ce simțiți în legătură cu un anumit subiect. Spuneți ”m-am bucurat”, ”m-am întristat”, ”m-am emoționat” … Cu ajutorul emoțiilor și împărtășindu-le ne putem conecta la ceilalți.
#8 – fiți creativi
Vorbiți folosindu-vă de imagini, de simțuri. Cititul ajută la stimularea creativității. Faptul că atunci când citiți vă imaginați oameni, acțiuni, culori, peisaje vă dezvoltă.
#9 – fiți coerenți
Atenția publicului este destul de volatilă, pentru că una dintre cele mai mari provocări ale lumii de azi este scăderea capacității de concentrare. Suntem bombardați cu tot felul de alerte pe toate aparatele și de pe toate aplicațiile pe care le avem. Suntem mereu disponibili, ceea ce ne condamnă la a ne dori să sărim de la un lucru la altul la fiecare trei minute.
Cititul ajută la stimularea atenției. Pentru un maximum de efect, citiți pe hârtie și nu în mediul electronic. Urmărirea textului tipărit și datul paginii, sporește capacitatea de a reține un text.
Citiți și pentru stimularea logicii. Citind o poveste, vedeți cum lucrurile se leagă între ele. Mai am și un bonus, în special literatura polițistă ajută la creșterea capacității intelectuale, stimulează activitatea creierului și previne degradarea cognitivă, adică Alzheimer.
Citiți mult ca să puteți ține minte ce veți spune.
#10 – nu plictisiți
Ar fi bine și dacă asta ar fi singura poruncă. Este acceptabil să tremurăm, să ne bâlbâim, să ne împiedicăm – mi s-au întâmplat toate acestea – dar e cumplit să plictisim.
Cei care citesc, nu (se) plictisesc niciodată.
Fotografia nu are nicio legătură cu articolul. Am vrut doar să mă dau mare că am o poză bună. Sunt rare.
Recent Comments